Otthon Receptek Készíts joghurtos-epres tortát, hogy lenyűgözd vendégeidet egy ellenállhatatlan desszerttel

Készíts joghurtos-epres tortát, hogy lenyűgözd vendégeidet egy ellenállhatatlan desszerttel

által Eszter

Szeretnél egy friss, ínycsiklandó desszerttel elkápráztatni vendégeidet? Ez a joghurtos-epres torta tökéletes választás! Kevés hozzávalóból, egyszerűen elkészíthető, mégis olyan finom, hogy mindenki odalesz érte. Ideális bármilyen alkalomra, legyen szó családi összejövetelről vagy baráti vacsoráról. Olvass tovább, és tudd meg, hogyan készítheted el ezt a mennyei édességet!

Miért különleges ez a joghurtos-epres torta?
Ez a torta könnyed, krémes és tele van az eper friss, gyümölcsös ízével, amit a joghurt lágy textúrája tökéletesen kiegészít. A recept egyszerű, de az eredmény elegáns és látványos, így garantáltan mindenkit lenyűgöz. Ráadásul a torta frissessége miatt ideális választás melegebb napokra vagy egy kiadós étkezés lezárásaként.

Készíts joghurtos-epres tortát, hogy lenyűgözd vendégeidet egy ellenállhatatlan desszerttel

Hozzávalók a joghurtos-epres tortához
Piskótához:

  • 3 tojás
  • 90 g cukor
  • 90 g finomliszt

Epreszósához:

  • 500 g friss eper
  • 250 g cukor
  • Fél citrom leve

Joghurtos-epres mousse-hoz:

  • 300 g epres szósz (az előzőleg elkészítettből)
  • 50 ml víz
  • 7 g ízesítetlen zselatin
  • 450 g natúr, cukrozatlan joghurt
  • 380 g habtejszín
  • 30 g cukor

Mázhoz:

  • 220 g epres szósz (az előzőleg elkészítettből)
  • 110 g víz
  • 7 g ízesítetlen zselatin

Elkészítés lépésről lépésre
Ez a torta több részből áll, de ne ijedj meg, minden lépés egyszerű és könnyen követhető. Íme, hogyan készítsd el:

  1. Piskóta készítése:
    • Verd fel a tojásokat a cukorral, amíg sűrű, habos masszát nem kapsz (ún. „betűző” állag).
    • Óvatosan forgasd bele a szitált lisztet, hogy a tészta könnyű maradjon.
    • Öntsd a masszát egy 22 cm-es, sütőpapírral bélelt tortaformába, és süsd 170 °C-ra előmelegített sütőben 25 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz, és a tűpróba tiszta.
    • Ha kihűlt, vágd le a piskóta tetejét, hogy egyenletes legyen, helyezd vissza a formába, és enyhén nedvesítsd meg (pl. cukorsziruppal vagy vízzel). Tedd félre.
  2. Epreszós készítése:
    • Pürésítsd az epret, majd egy lábasban keverd össze a cukorral és a citromlével.
    • Főzd alacsony lángon néhány percig, amíg a színe mélyül, és egynemű, sűrű szószt kapsz. Hagyd kihűlni, és tedd félre.
  3. Joghurtos-epres mousse készítése:
    • Hidratáld a zselatint 50 ml hideg vízben 5 percig, majd óvatosan olvaszd fel (pl. mikróban vagy alacsony lángon).
    • Keverd a felolvasztott zselatint 300 g epres szószhoz, majd add hozzá a natúr joghurtot, és keverd simára.
    • Verd fel a habtejszínt a 30 g cukorral, amíg könnyű, habos állagot nem kapsz.
    • Először egy kisebb adag tejszínhabot keverj erőteljesen a joghurtos keverékhez, majd a maradékot óvatosan, forgató mozdulatokkal dolgozd bele.
    • Öntsd a mousse-t a piskótára, simítsd el a tetejét, és tedd hűtőbe 4 órára, hogy megdermedjen.
  4. Máz készítése és befejezés:
    • Hidratáld a zselatint 110 g hideg vízben 5 percig, majd olvaszd fel.
    • Keverd a felolvasztott zselatint a maradék 220 g epres szószhoz.
    • Öntsd a mázat a megszilárdult mousse tetejére, és hagyd hűtőben dermedni további 30 percig.
    • Óvatosan vedd ki a tortát a formából, és tálald frissen, szeletekre vágva.

Készíts joghurtos-epres tortát, hogy lenyűgözd vendégeidet egy ellenállhatatlan desszerttel

Tipp a tökéletes joghurtos-epres tortához

  • Friss eper: Használj érett, édes epret a legjobb ízért. Ha nincs szezon, fagyasztott eper is megfelel, de alaposan csepegtesd le.
  • Díszítés: Tálalás előtt díszítsd friss eperdarabokkal vagy mentalevéllel az extra látványért.
  • Tárolás: A torta hűtőben 2-3 napig eláll, de frissen a legfinomabb.
  • Variációk: Próbáld ki málnával vagy áfonyával, ha más gyümölcsös ízekre vágysz.

Miért imádja mindenki ezt a tortát?
A joghurtos-epres torta könnyed, krémes textúrája és az eper friss íze tökéletes harmóniát alkot. A piskóta puhasága és a gyümölcsös máz eleganciája miatt ez a desszert nemcsak finom, hanem gyönyörű is. Egyszerűen elkészíthető, mégis különleges, így garantáltan sikert arat vendégeid körében!

Záró gondolatok
Ez a joghurtos-epres torta a tökéletes desszert, ha valami frissítő és elegáns édességgel szeretnéd meglepni szeretteidet. Készítsd el, és élvezd a dicséreteket, amelyeket a krémes, gyümölcsös ízekért kapsz! Oszd meg velünk kommentben, hogyan sikerült, vagy milyen extrákkal dobtad fel a receptet!

Hozzászólás írása